Möt Amina Said – somalisk författare, poet och forskare

aminasaidaminasaid2

Lördag 19 september 2015 kl 15 i samband med Föreningen Afrikansk Litteraturs årsmöte

Lokal:

Afrosvenskarnas förbund, Bohusgatan 25, Stockholm – t-bana Skanstull

Lyssna på Amina i intervju Kulturdokumentär i SR

”Bland oss flyktingar finns poeterna”

Mellan flykt och förvandling sakina-ntibanyitesha-närbild

Sakina Ntibanyitesha berättar om sina upplevelser från Burundi, Rwanda och Kongo i Ormbarn och Farligare än djur. Krig i paradiset är Sakinas första roman om tre unga afrikanska kvinnor i diasporan. I höstas fick hon Stiftelsen Klas de Vylders stipendium för invandrarförfattare.sakina3

Smygläsning av Sakina Ntibanyiteshas nya roman – Krig i paradiset. 22 april 16-19  Blue Publishing, Krig-i-paradiset_sneddK22, Krukmakargatan 22, Stockholm  O S A 15 april. Krig i paradiset tar sitt avstamp i Afrika, men handlar i grunden om hur det är att komma som flykting till ett främmande land och hur man hanterar svåra krigsminnen. stefan@blue.se

SamtalVärldsbiblioteket torsdag den 23 april kl 15. Biblioteket återinvigs på Världsbokdagen och bjuder på förtäring. Den afrikanska bokcirkeln läser böckerna och diskuterar. Föreningen Afrikansk Litteratur i samarbete med Världsbiblioteket. Solidaritetsrörelsens Hus, Tegelviksgatan 40 i Stockholm. Buss 2.

Sprid programmet på Facebook!

FöreläsningNacka Forum Bibliotek lördag den 25 april kl 14.30.

b5bdd937-6cd7-43e0-93dd-93388c235076 f138c6ed-039a-4e64-b8b5-21e20d80879d~__H

Botkyrka Internationella Bokmässa 23 – 25 april. Temat för bokmässan är Mellan flykt och förvandling. Poeten och spoken word-artisten Warsan Shire gästar invigningskvällen den 23. Warsan är brittisk poet och spoken word artist med rötter i Somalia, aktuell på svenska med diktboken Lära min mor att föda. Skribenten Judith Kiros möter Warsan Shire i ett samtal om hemlängtan, flykt, drömmar och hur skrivande blir ett verktyg för läkande. FAL har bokbord med Sakina Ntibanyitesha. Hallunda bibliotek.

Vill du göra en egen aktivitet där du bor? Kontakta styrelsen och vi stöder dig! Filmvisningar av Yaba Badoes film om Ama Ata Aidoo erbjudsFilmen visas på festivaler över hela världen – köp den på DVD från FAL!

Föreningen Afrikansk Litteratur har en boksamling som byggts på under åren. Vi vill att våra böcker ska nå så många som möjligt och bidra till att sprida kunskap om afrikansk litteratur och kvinnors villkor. Nu bidrar vi med böcker till ”Det rullande biblioteket”. Har du böcker av afrikanska författare som du vill bidra med och/eller idéer om samarbeten för att sprida böcker?

Det rullande biblioteket Carl Hällströmer och Louise Berglund-Häggquist. berättar ”vi är studenter på Färnebo Folkhögskola och har nyligen kommit hem från en studieresa till Zimbabwe och Sydafrika. Där träffade vi bland annat organisationen Rural Libraries Research and Development Programme,(RLRDP) som inspirerade till projektet ”det rullande biblioteket. RLRDP i Zimbawe fokuserar på att sprida litteratur, kunskap och bistå i utbildning på landsbygden. Med rullande bibliotek når man ut. Vi vill göra en boklåda för att sprida litteratur och information om länderna här hemma, diskutera biståndspolitik och bidra till kulturutbyte.
I början av planeringen tog vi kontakt med er, och vi tackar er för de böcker som ni skänkt vidare oss! Vi är otroligt tacksamma även för det kontakt vi fått med er. Vi hoppas få träffa fler medlemmar från er förening under vår turné, vi kommer att försöka sprida vidare information genom facebook. Kontakta oss gärna! tel 0705834719.

PS: Missa inte listan över de mest fenomenala afrikanska feministerna!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.