Läs tillsammans

 

Litteraturcirkel – för alla våra medlemmar.

NBV

9 september  börjar höstens läsegrupp

vi kommer att vara i Sumbu Chantraines nyöppnade afrikanska café Kalangu café på Södermannagatan 38.  (Läs mer om caféet nedan)

Vi träffas IRL och fem gånger under hösten men du som vill kommer också kunna följa med oss på distans. 

Inför vår första cirkel hade vi idéer om att nå alla medlemmar genom uppkoppling via Skype eller andra tekniska lösningar. Nu fanns inget intresse för det men vi har inte släppt tanken. Hör av dig till oss om du vill följa vår cirkel från någon annanstans i landet!

Vi har ju också adresser till alla våra medlemmar i landet och kan koppla ihop er om ni vill driva en cirkel själva. Använd gärna vårt material och / eller gör eget och dela med er till oss – vi kan lägga ut boklistor, länkar etc på vår webbsida! karinsohlgren@hotmail.com 

Datum, tider och böcker

Måndag 9 september  Doreen Baingana  Tropiska fiskar,Tropiska fiskar (inbunden)

i kommer fokusera på titelnovellen. Vi skickar ut texten till alla som vill – den ingår också i Kärlek x 21 – men läs hela boken, det är den värd!! Låna på biblioteket eller köp genom Tranan

Kolla också in vår Läsguide till Kärlek x 21 med diverse tips!

Utförliga fakta om Uganda från 2000 SIDA      2018  Globalis

Tidskriften Karavan är en guldgruva! I ett dubbelnummer från 2010 2-3 finns en artikel om Uganda på den litterära kartan, ”Gröna stenar” en novell av Doreen Baingana och en presentation av FEMRITE skriven av Monica Arac de Nyeko – också representerad i Kärlek x21.  Alla medlemmar i FAL kan ta del av ett erbjudande från Karavan.

 

Här kan du ladda ned boken som e-bok gratis! på engelska.

Doreen Baingana var en av de afrikanska författare som framtädde under Bokmässan 2010. Lyssna på en intervju här 

Doreen Baingana läser ur Tropical Fish

På youtube finns flera inslag med författaren och också andra uppläsare. 

 

Här kan du lyssna på musik som omnämns i boken. 

Papa Wemba legendarisk kongolesisk musiker

Kanda Bongoman kongolesisk soukous musiker

Dhombolo – så dansar man och så här.

Här kan du få lite tips på diskussionsfrågor i en ReadersGuide.

Några recensioner och läsarreaktioner.

Novellerna utspelar sig i Uganda så vi börjar med att fika och lyssna på musik – och du kommer få bakgrundsmaterial om Uganda och tips på några andra författare via webbsidan. 

Måndag 23 september kl 18 – 20.30  Lucy

pratar vi om Lucy av Jamaica Kincaid från Antigua. Läs gärna också Annie John som boken delvis bygger vidare på.  Jamaica Kincaid kommer till Stockholm och Göteborg i samband med lanseringen av boken Mr Potter som ges ut av Tranans förlag. FAL samarbetar med Tranan så alla som deltar i cirkeln kommer kunna köpa böckerna till subventionerat pris. Jamaica Kincaid kommer från Antigua och skriver utifrån sin afrokaribiska bakgrund. Vi kommer också ge andra lästips och lyssna på afrokaribisk musik när vi fikar.

OBS vi har ändrat tiden för att Kayo Mpoyi som ska intervjua författaren på bokmässan ska få ta del av våra frågor och idéer!

Köp boken direkt från Tranan – nu också som ljudbok!

Boken går också att läsa som e-bok gratis från biblioteket!

Måndag 21 oktober kl 18 – 20.30

läser vi Stanna hos mig av Ayòbámi Adébáyo, också från Nigeria. Boken gjorde stor succé när den kom ut, författaren besökte Sverige och både för er som var med och er som inte hade möjlighet att lyssna finns det mycket att upptäcka och tala om.

Boken finns att låna på bibliotek som ljudbok eller e-bok. På Adlibris finns den i pocket eller som ljudbok. Den finns också för lyssning på Storytel och Nextory.

Stanna hos mig

Vi börjar med fika, lyssnar på musik och pratar lite fritt.

Kolla gärna på frågorna i denna läsguide.från Penguin. 

Intervju med Ayobami på youtube hittar du flera!

Här presenteras boken på svenska av Yukiko Duke

 

 

Måndag 18 november kl 18 – 20.30 

träffas vi och pratar om  No Violet Bulawayo Vi behöver nya namn  från Zimbabwe. 

På youtube finns flera filmer med No Violet Bulawayo – här kan du lyssna på författaren.

Boken finns att ladda ned som e-bok från biblioteket eller köpa från t ex Adlibris. Du kan också lyssna via tjänsterna Nextory. och Storytel.

I tryckt form finns den bara kvar på engelska. Adlibris

Tidskriften Karavan har gjort ett temanummer om litteraturen i Zimbabwe.: 2015/2. Där finns bl a en artikel om kvinnliga författare i Harare, dikter av Blessin Musariri, en intervju med förläggaren Irene Staunton och en novell av NoViolet Bulawayo ”Grattis på födelsedagen president Afrika”.

Några zimbabwiska författare som är översatta till svenska är: Yvonne Vera, Tsitsi Dangarembga, Petinah Gappah, Chenjerai Hove och Charles Mungoshi.

Måndag 2 december  kl 18 – 20.30

Maryse Condé Livet utan masker eller annan titel.  Kom gärna med förslag! Läs mer om henne här.

Condé hör liksom Jamaica Kincaid till. en av våra nobelpristippade författare. 2018 delades ett alternativt nobelpris ut till Maryse Condé som då besökte Sverige. 

Kalangu café på Södermannagatan 38. är ett medlemscafé som drivs av föreningen med samma namn. Alla medlemmar i Föreningen Afrikansk Litteratur är automatiskt medlemmar och får rabatt på fikat! Vi kommer berätta mer om föreningen och caféet här men redan nu kan ni gå in på deras facebook grupp. Flera av oss har varit med i  Sumbu Chantraines crowdfundingkampanj under sommaren. Caféet öppnades den 1 augusti med målsättningen att vara en mötesplats för afrosvenskar och afrikaintresserade!

Lucy av Jamaica Kincaid kan du redan nu lyssna på i Lundströms Bokradio, tre avsnitt där boken diskuteras av Astrid Assefa och .Björn Wiman. Boken ges ut av Tranans bokförlag där medlemmar i FAL har rabatt. Vid ett senare tillfälle kommer vi bjuda in Styrbjörn Gustafsson för att berätta om författaren. Astrid Assefa och Tranans bokförlag är medlemmar i FAL. Tips! Läs gärna Annie-John av samma författare, den är fristående men beskriver barndomsupplevelser som liknar Lucys. 

 

 

25 mars 2019

började vår första litteraturcirkel  som vände sig till alla medlemmar i föreningen.  Vi träffades i Stockholm under tre tillfällen – sista gången tillsammans med Världsbibliotekets cirkel och hitresta medlemmar från Norrköping, Linköping och Örebro. Då hade vi bjudit in Kayo Mpoyi till en träff med cirkeldeltagarna och det blev mycket lyckat!.

Bildresultat för kayo mpoyiMai betyder vatten (inbunden)

Kayo Mpoyis roman ”Mai betyder vatten”.  Läs mer här!

Inför vår första cirkel hade vi idéer om att nå alla medlemmar genom uppkoppling via Skype eller andra tekniska lösningar. Nu fanns inget intresse för det men vi har inte släppt tanken. Hör av dig till oss om du vill följa vår cirkel från någon annanstans i landet!

Vi har ju också adresser till alla våra medlemmar i landet och kan koppla ihop er om ni vill driva en cirkel själva. Använd gärna vårt material och / eller gör eget och dela med er till oss – vi kan lägga ut boklistor, länkar etc på vår webbsida! karinsohlgren@hotmail.com 

 

Läsecirklar i Sverige

FAL har kontakt, eller medverkar i, läsecirklar på olika håll i Sverige – Göteborg, Uppsala, Stockholm, Örebro, Norrköping. Samtliga cirklar läser böcker av afrikanska författare, eller författare med rötterna i Afrika. Bor du i närheten och vill ha kontakt, meddela oss i FAL så ordnar vi kontakten. 

Göteborg  kontaktperson Karin Alsén, mejl karin.alsen@comhem.se, cirkeln är medlem i FAL och många av deltagarna också.

Uppsala med kontaktperson Maria Larson maria.larsson@livjournalistik.se.  Cirkeln drivs av Uppsala Afrikagrupp i samarbete med Uppsala Stadsbibliotek.

Norrköping kontaktpersoner Margareta Sjölander bmsjolander2@gmail.com och Kerstin Zelei Kumm  zelei@telia.com

Stockholm kontaktperson Maria Bergstrand  mejl maria.bergstrand@solidaritetshuset.se

Södertälje och Örebro meddelas senare.

Är du med i en läsecirkel? Berätta för oss så lägger vi ut på webbsidan!

Läsguider att ladda ned

Kärlek x 21 är en novellsamling redigerad av Ama Ata Aidoo, utgiven av Tranans förlag 2010 i ett unikt samarbete med Föreningen Afrikansk Litteratur. Orginaltitel: African Love Stories.

Läsguiden utarbetades av föreningens medlemmar i samarbete med Världslitteratur med ett särskilt förord av Karin Ruuth-Bäcker.

kaerlek_21Läsguiden är tänkt att användas i skola och vuxenutbildning förutom litteraturcirklar.

Gr

Mamy20Wata20och20monstret20kopia
Mamy Wata och monstret av Véronique Tadjo

Mamy Wata – en afrikansk sjöjungfru

Mamy Wata

Mamy Wata är en sjöjungfru och havets drottning. Hon är generös mot människor och djur. Ett monster sprider skräck bland alla. Monstret är en förtrollad ung man som inte vill vara elak. Mamy Wata bryter förtrollningen genom att visa honom godhet och lära honom av sina lekar och sånger.

Vi utgår från bilderboken ”Mamy Wata och monstret” av författaren och bilderboks-konstnären Veronique Tadjo som medlemmarna i FAL känner till från Kärlek x 21 bl a. Veronique är författare och bilder-bokskonstnär från Elfenbenskusten som skriver både för barn och vuxna. Hennes böcker baseras ofta på afrikanska myter tolkade utifrån en feministisk grundsyn.

Myten om Mamy Wata är spridd längst Afrikas kuster och i Karibien och har en nära koppling till slaveriets historia.Vi vill göra det möjligt att ge ut boken på svenska och olika afrikanska språk med ljudfiler till. Med hjälp av en särskild teknik kan man lyssna på berättelsen direkt i boken och spela in sin egen berättelse.

Vi vill dokumentera muntligt berättande om Mamy Wata i olika kulturer. Med utgångspunkt från historien bakom myten Mamy Wata vill vi både sprida kunskap om slaveriets historia och utveckla bokens freds- och miljöbudskap.

Till boken finns en pedagogisk guide som ger bakgrundsinformation
och idéer till eget skapande. Den togs fram till Bokmässan 2010 som hade Afrikatema i ett samarbete med Världslitteratur och Skolverket/Tema Modersmål.

Föreningen Afrikansk Litteratur sökte pengar från Allmänna Arvsfonden tillsammans med Afrosvenskarnas Riksförbund CinemAfrica, TRYCK, Afrokultur m fl. Vi fick nej men fortsätter ändå.

TRYCK är en ideell förening för svarta kulturarbetare i Sverige. I april gjorde de familjeprogram i Kulturhuset då de bl a berättade afrikanska sagor. FAL tog fram lästipsför barn ”Följ med till Afrika”.

Förskolor i Malmö arbetade med Mamy Wata med särskild fokus på musik för språkutveckling. Mamy Wata kommer och besöker barnen och berättar sagan och barnen får vara i olika verkstäder, musik, skapande, vattenexperiment etc. Bok, musik och Mamy Wata väskan kan beställas från NDIO.  Mamy Wata väskan är designad och tillverkad av KangaKabisa.

Alla intresserade är välkomna att höra av sig för tips på hur man kan arbeta med boken som kommer på många språk.

FAL bidrar genom att samla in och sprida information, organisera workshops och författarbesök mm. Vi vill samarbeta om författarbesök med Veronique Tadjo.

Sommaren  2015 gjorde vi en sagoverkstad under Föreningen Afrosvenskarnas familjedag i Stockholm. Under jullovet var vi på biblioteket i Rinkeby med ett liknande program.

Inom Stockholmsområdet erbjuder vi oss att göra program på bibliotek och liknande, intresserade är välkomna att kontakta Karin Sohlgren (karinsohlgren@hotmail.com) Utifrån boken/myten finns ett berättarprogram för vuxna en sagolek och workshop för barn.Vi har gjort ett material och bidrar gärna med tips till dig som vill göra ett program där du bor!

Karin Sohlgren och Magdalena Ginste

Läs mer om projektet OL

0 kommentarer till Läs tillsammans

 1. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Lovely information. Thanks a lot!
  https://www.interlandchemie.com/
  my canadian pharmacy
  aarp approved canadian online pharmacies
  no prescription online pharmacy
  mexican pharmacies shipping to usa

 2. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Seriously lots of excellent data!
  https://www.waltcoexpress.com/
  canadadrugs
  london drugs canada
  canadian pharmacy online canada
  north west pharmacy canada

 3. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Amazing many of useful info!
  https://www.lunarciel.com/
  canadadrugs
  trust pharmacy canada
  prescription drugs online without doctor
  canada drugs online

 4. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Thank you. Lots of write ups!

  https://www.waltcoexpress.com/
  no prescription pharmacy
  canadian drugs
  mexican pharmacy online medications
  canada pharmacy online

 5. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  You actually revealed this superbly!
  https://www.waltcoexpress.com/
  drugs from canada
  canadian pharmacies that ship to us
  canadian pharmacy online canada
  canada drugs

 6. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Thanks a lot! An abundance of write ups.

  https://www.visitwaushara.com/
  web medical information
  canadian pharmacies
  northwest pharmacy canada
  online pharmacies of canada

 7. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Many thanks, A lot of info.

  https://www.interlandchemie.com/
  online drugs
  canada pharmacy online
  canadapharmacyonline.com
  canada drug

 8. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Fantastic advice. With thanks!
  https://www.waltcoexpress.com/
  canadian pharmacy meds
  canada pharmacy online
  discount pharmaceuticals
  canadian online pharmacies

 9. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  You explained it superbly!
  https://www.dunamisproductions.com/
  drug prices comparison
  canadian pharmacies without an rx
  top rated canadian pharmacies online
  canada pharmacy

 10. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Lovely posts, Appreciate it!
  https://www.visitwaushara.com/
  pharmacy online mexico
  canadian pharmaceuticals online
  24 hour pharmacy
  northwest pharmacy

 11. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  You actually stated that adequately!
  https://www.dunamisproductions.com/
  canada drug prices
  canadian drugs
  visit poster’s website
  canada drugs

 12. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Incredible lots of terrific material!
  https://www.dunamisproductions.com/
  canada drugs online
  canadian pharmacies without an rx
  no prior prescription required pharmacy
  canadian online pharmacy

 13. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  You mentioned this perfectly!
  https://www.dunamisproductions.com/
  rx price comparison
  canada drugs
  mail order pharmacies
  canada pharmaceuticals online

 14. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Many thanks! An abundance of knowledge.

  https://www.dunamisproductions.com/
  no prior prescription required pharmacy
  canadian pharmacies that ship to us
  online pharmacy no prescription needed
  global pharmacy canada

 15. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Thank you! A lot of knowledge!

  https://www.waltcoexpress.com/
  canada pharmacies online pharmacy
  canada pharmacy
  web medical information
  canada pharmaceuticals online

 16. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Good stuff. Many thanks.
  https://www.interlandchemie.com/
  drugs online
  canadian pharmacies
  canadian pharmacies online
  canadian pharmacies that ship to us

 17. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Cheers. An abundance of stuff.

  https://www.interlandchemie.com/
  canada pharmacies prescription drugs
  canadian cialis
  pharmacy prices compare
  canadian viagra

 18. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  You made the point!
  https://www.dunamisproductions.com/
  best online pharmacies canada
  canadian pharmacies without an rx
  price prescription drugs
  canadian pharmacy

 19. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Incredible quite a lot of amazing information!
  https://www.waltcoexpress.com/
  prescription cost
  canadian cialis
  pharmacy near me
  northwestpharmacy

 20. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Valuable tips. Thank you!
  https://www.dunamisproductions.com/
  international pharmacies that ship to the usa
  canadian cialis
  best online pharmacies canada
  canada drugs

 21. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Many thanks, I like it.
  https://www.waltcoexpress.com/
  canadian prescription drugstore
  canada pharmaceuticals online
  meds online
  canadian viagra

 22. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Superb stuff. Regards.
  https://www.visitwaushara.com/
  international pharmacies that ship to the usa
  canada drug
  drugs without prescription
  canadian pharmacy

 23. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Reliable postings. Cheers.
  https://www.waltcoexpress.com/
  compare rx prices
  canadian drugs
  canadian pharmacies that ship to us
  canada drugs online

 24. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  You made your position quite nicely..
  https://www.waltcoexpress.com/
  international pharmacy
  mexican pharmacies shipping to usa
  pharmacy price comparison
  mexican pharmacies shipping to usa

 25. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Many thanks, Plenty of write ups!

  https://www.interlandchemie.com/
  drugs for sale
  canadian viagra
  drugs for sale
  canadian drugs

 26. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Thanks! Loads of information!

  https://www.visitwaushara.com/
  mexican pharmacies
  canadian viagra
  canadian pharcharmy online
  london drugs canada

 27. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Cheers, I enjoy this.
  https://www.interlandchemie.com/
  canadian prescription drugstore
  canada online pharmacies
  canadian discount pharmacy
  canadian pharmacies that ship to us

 28. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Kudos. A lot of content!

  https://www.waltcoexpress.com/
  pharmacies in canada
  london drugs canada
  prescription drug price comparison
  canadian drugs

 29. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Regards! I enjoy this!
  https://www.visitwaushara.com/
  pharmacies in canada
  canadian pharcharmy
  pain meds online without doctor prescription
  top rated canadian pharmacies online

 30. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Regards! Valuable stuff!
  https://www.interlandchemie.com/
  canadian pharmacies shipping to usa
  canadian drugs
  canadian mail order pharmacies
  canadian online pharmacies

 31. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Amazing data. Thanks a lot.
  https://www.lunarciel.com/
  prescription cost
  north west pharmacy canada
  reputable canadian mail order pharmacies
  canada pharmacy

 32. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Thanks a lot, An abundance of data.

  https://www.lunarciel.com/
  online canadian pharmacy
  canadian pharmacies
  no prescription pharmacy
  canadian pharmacies-24h

 33. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Very well voiced without a doubt! .
  https://www.lunarciel.com/
  canadian prescriptions
  canadian online pharmacy
  medical information online
  canadian cialis

 34. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Whoa a good deal of wonderful info.
  https://www.waltcoexpress.com/
  discount prescription drug
  online pharmacies canada
  pharmacy prices
  canada pharmaceuticals online

 35. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Seriously many of superb material!
  https://www.dunamisproductions.com/
  mexican pharmacies shipping to usa
  canada drug
  best non prescription online pharmacies
  canadian pharmacies without an rx

 36. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  You definitely made your point.
  https://www.dunamisproductions.com/
  online canadian pharcharmy
  canadian pharmacy online
  online pharmacy no prescription
  global pharmacy canada

 37. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Point clearly applied..
  https://www.dunamisproductions.com/
  prescription cost comparison
  canada online pharmacies
  canada meds
  canadian pharmacies

 38. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Truly lots of excellent facts!
  https://www.interlandchemie.com/
  prescription drugs online without doctor
  canada pharmaceutical online ordering
  best non prescription online pharmacies
  canada pharmacy online

 39. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Thank you! I appreciate it!
  https://www.dunamisproductions.com/
  online pharmacy reviews
  canada pharmaceutical online ordering
  online drugs
  canadian pharmacies-24h

 40. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  You’ve made your position pretty well.!
  https://www.lunarciel.com/
  cialis online
  london drugs canada
  online prescription drugs
  canadian viagra

 41. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Regards. Great stuff!
  https://www.dunamisproductions.com/
  best non prescription online pharmacies
  north west pharmacy canada
  canada pharmacies online prescriptions
  north west pharmacy canada

 42. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  You revealed it fantastically.
  https://www.visitwaushara.com/
  canada pharmacies online
  canadian online pharmacies
  international pharmacy
  canadian cialis

 43. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Tips effectively considered!!
  https://www.interlandchemie.com/
  approved canadian pharmacies online
  london drugs canada
  buy prescription drugs without doctor
  canadianpharmacy

 44. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Amazing material, Kudos.
  https://www.interlandchemie.com/
  canadian cialis
  trust pharmacy canada
  get prescription online
  canada pharmacy online

 45. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  You actually reported that effectively.
  https://www.interlandchemie.com/
  online discount pharmacy
  canadian pharmacies without an rx
  best online international pharmacies
  canadian pharmacy online

 46. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Thanks a lot! Loads of facts!

  https://www.lunarciel.com/
  canada drugs online pharmacy
  canadian pharmacy
  cheap prescription drugs online
  canada pharmaceutical online ordering

 47. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Superb stuff, Cheers!
  https://www.lunarciel.com/
  online pharmacies canada
  canada drugs online
  prescription drugs without prior prescription
  northwest pharmacy

 48. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Really a lot of excellent information.
  https://www.visitwaushara.com/
  canada pharmacies without script
  canadian pharmacies-24h
  trust pharmacy canada
  trust pharmacy canada

 49. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Many thanks! Quite a lot of postings.

  https://www.waltcoexpress.com/
  prescription drugs without prior prescription
  canadian online pharmacies
  online canadian pharmacy
  canadian cialis

 50. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  You actually mentioned that terrifically!
  https://www.waltcoexpress.com/
  best canadian online pharmacy
  online pharmacies of canada
  best online canadian pharcharmy
  canadian pharmacies

 51. JimmieApaks skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Many thanks! I like this.
  https://www.waltcoexpress.com/
  rx online
  canada drug
  prescription online
  canadian viagra

 52. Scottimmip skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  You actually mentioned it effectively!
  https://nicktambone.com/
  canada pharmacy online reviews
  canadian pharmacies online
  canadian pharmacy reviews
  canadian pharmacies without an rx

 53. Petercob skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Superb forum posts. Cheers.
  http://www.canadianpharmacymsn.com/
  24 hour pharmacy
  canadian pharmacies that ship to us
  web medical information
  canadian pharmacy online

 54. Patrickhes skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  You said it perfectly.!
  http://canadianpharmaciesnnm.com/
  canadian pharmacies online prescriptions
  canadian pharmacy online
  legitimate canadian mail order pharmacies
  canadian pharmacies without an rx

 55. Scottimmip skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Thanks a lot. Valuable information!
  http://canadianpharmacyntx.com/
  the canadian pharmacy
  canadian pharmaceuticals online
  king pharmacy
  canada drugs

 56. Petercob skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Nicely put, With thanks!
  http://canadianpharmacyntx.com/
  mexican pharmacies
  canadian pharmaceuticals online
  the canadian pharmacy
  canadian drugs

 57. Patrickhes skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Kudos, A good amount of forum posts!

  http://www.canadianpharmacymsn.com/
  canadian drug store
  mexican pharmacies shipping to usa
  canadian pharmacy
  canadian pharmacies

 58. Scottimmip skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Regards. Numerous advice!

  http://www.canadianpharmacymsn.com/
  canadian mail order pharmacies
  aarp approved canadian online pharmacies
  medical information online
  canadian cialis

 59. Petercob skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  You said it perfectly.!
  http://canadianpharmaciesnnm.com/
  online canadian pharmacies
  canadian online pharmacy
  cheap canadian drugs
  mexican pharmacies shipping to usa

 60. Patrickhes skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Helpful facts. With thanks.
  http://canadianonlinepharmacynnm.com/
  prescription drugs online without doctor
  top rated canadian pharmacies online
  pharmacy cost comparison
  canadianpharmacy

 61. Scottimmip skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Great knowledge. Kudos!
  http://canadianonlinepharmacynnm.com/
  reputable canadian mail order pharmacies
  canadian pharmaceuticals online
  overseas pharmacies
  canadian pharmacies without an rx

 62. Petercob skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Regards! Terrific stuff!
  http://talahicc.com/
  online pharmacy canada
  canadian pharmacies
  drug price
  canada drugs

 63. Patrickhes skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Amazing advice. Thanks!
  https://nicktambone.com/
  pharmacy without dr prescriptions
  canada drugs
  prescription cost
  canada drug

 64. Scottimmip skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Wow all kinds of fantastic info.
  http://canadianonlinepharmacynnm.com/
  canadian pharmacy meds
  canada drugs
  buy prescription drugs online
  trust pharmacy canada

 65. Petercob skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Amazing postings, Thanks a lot!
  http://talahicc.com/
  canada pharmacies online prescriptions
  canadian viagra
  canada pharmacies online pharmacy
  canadianpharmacy

 66. Patrickhes skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Thanks! Valuable information!
  http://canadianonlinepharmacynnm.com/
  online canadian pharmacy
  canadian pharmacy
  best online pharmacy
  trust pharmacy canada

 67. Scottimmip skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  You expressed it superbly.
  http://canadianpharmacysilo.com/
  medication costs
  trust pharmacy canada
  pharmacies near me
  canada pharmaceutical online ordering

 68. Petercob skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  You suggested this fantastically!
  http://canadianpharmaciescubarx.com/
  canadian pharmacy no prescription
  northwestpharmacy
  canadian pharma companies
  london drugs canada

 69. Patrickhes skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Fantastic info, Thanks a lot.
  http://canadianpharmacymim.com/
  prescription drug cost
  canadian online pharmacies
  canadian pharmacies
  online pharmacies canada

 70. Scottimmip skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  You said that fantastically!
  http://canadianpharmaciesnnm.com/
  buying drugs canada
  global pharmacy canada
  canadian drugstore online
  canadian pharmacies

 71. Patrickhes skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Very good content, Thanks.
  http://canadianpharmacysilo.com/
  pharmacy drug store
  canada online pharmacies
  canadian drug store
  canada online pharmacies

 72. Scottimmip skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Awesome info. Appreciate it!
  http://canadianpharmacysilo.com/
  meds online
  canadian pharmacies online
  prescription drug price comparison
  north west pharmacy canada

 73. Petercob skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Nicely put, Many thanks.
  http://canadianpharmacysilo.com/
  legitimate canadian mail order pharmacies
  canadian pharmacy online
  walmart pharmacy price check
  canada drugs

 74. Patrickhes skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Thank you! Quite a lot of stuff!

  http://canadianpharmacymim.com/
  mexican online pharmacies
  london drugs canada
  best online pharmacy stores
  top rated canadian pharmacies online

 75. Scottimmip skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Wonderful information, With thanks.
  http://canadianpharmaciescubarx.com/
  best non prescription online pharmacies
  northwestpharmacy
  canadian pharmacies shipping to usa
  london drugs canada

 76. Petercob skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  You reported it effectively.
  http://canadianpharmacyntx.com/
  canadian drug store
  top rated canadian pharmacies online
  no prescription pharmacies
  canadian online pharmacy

 77. Patrickhes skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  You stated it really well!
  http://talahicc.com/
  buy prescription drugs online
  canada drugs online
  best online canadian pharcharmy
  mexican pharmacies shipping to usa

 78. Scottimmip skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Nicely put, Cheers.
  http://canadianpharmaciesnnm.com/
  pharmacy price comparison
  canadian drugs
  canadian pharmacies that are legit
  canadian pharmacies without an rx

 79. Petercob skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Truly a lot of superb advice.
  http://canadianpharmaciesnnm.com/
  discount pharmacy
  canadian pharmacies that ship to us
  best online pharmacy
  trust pharmacy canada

 80. Patrickhes skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Great information, Regards.
  http://canadianpharmacyntx.com/
  canadian cialis
  canada drugs
  prescription drugs online without doctor
  online pharmacies canada

 81. Scottimmip skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Wow quite a lot of great information.
  http://canadianpharmaciescubarx.com/
  approved canadian pharmacies online
  north west pharmacy canada
  rx pharmacy
  canadian pharmacies that ship to us

 82. Petercob skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Fantastic knowledge. Thanks a lot!
  http://canadianpharmacyntx.com/
  online pharmacy canada
  canadian pharmacies online
  visit poster’s website
  canada pharmacy online

 83. Patrickhes skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Cheers. I like it!
  http://canadianpharmaciescubarx.com/
  us pharmacy no prior prescription
  canadianpharmacy
  pharmacy prices
  canadian online pharmacy

 84. Scottimmip skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Superb posts, Kudos.
  http://canadianpharmacyntx.com/
  safeway pharmacy
  canadian cialis
  buy drugs online
  canadian viagra

 85. Petercob skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Regards! An abundance of content!

  http://canadianpharmaciescubarx.com/
  online pharmacies
  online pharmacies canada
  onlinecanadianpharmacy.com
  trust pharmacy canada

 86. Patrickhes skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  You expressed it perfectly!
  http://www.canadianpharmacymsn.com/
  canadian prescription drugstore
  northwest pharmacy
  costco pharmacy pricing
  mexican pharmacies shipping to usa

 87. Scottimmip skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  You made the point!
  http://canadianpharmacysilo.com/
  canadian pharmacy no prescription
  canadian cialis
  canadian pharmacy online canada
  canada pharmacy online

 88. Petercob skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  You actually said this effectively!
  http://canadianpharmacysilo.com/
  highest rated canadian pharmacies
  canada pharmaceutical online ordering
  visit poster’s website
  canada drugs

 89. Patrickhes skriver:
  Din kommentar inväntar granskning.

  Superb information. Appreciate it.
  http://canadianpharmaciescubarx.com
  canada meds
  canada drug
  canadadrugs.com pharmacy
  northwestpharmacy

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *