FAL 20 år

FAL 20 år 

Föreningen för Afrikansk Litteratur har dokumenterat 20 år av verksamhet med en fotobok. Boken finns att köpa genom föreningens kontaktpersoner. Här är ett smakprov av bilder från boken.

Och här är en länk till boken FAL 20 år

Utdrag ur föreningens informationsblad

2009

NOVELLPROJEKTET

Ända sedan den här föreningen startade för över 10 år sedan har vi närt drömmen om att en dag ge ut en antologi med noveller skrivna av afrikanska kvinnliga författare. Vi har haft arbetsseminarier där vi läst och diskuterat och valt ut noveller, Gun Ekroth från Sveriges Radio har varit hos oss och berättat om vad en novell är och förra våren producerade hon uppläsningen av Sindiwe Magonas novell ”Modis Brud” i P1:s program ”Novellen”.

Och nu ser det ut som att vi närmar oss möjligheten att medverka till publiceringen av en ny bok. Det är förlaget Tranan  som driver på för att skaffa samarbetspartners, söka  pengar och hitta översättare till en antologi som heter ”Love stories” och som förhoppningsvis ska ligga till grund för utgivningen av en bok  inom en inte alltför lång framtid. Tanken är att den ska användas i studiecirklar och undervisning och fungera som en introduktion till litteratur från Afrika samt att den kan fungera utmärkt i grupper som läser svenska som andra språk. Även Utbildningsradion hoppas vi ska finna intresse i denna antologi. Noveller är ju ett så behändigt format att arbeta med.  

Vi har bildat en liten grupp som arbetar med ”Novellprojektet” och i samband med vårt årsmöte i september kommer vi att ha ett arbetsseminarium just kring detta. Och till detta seminarium hoppas vi innerligt att du kommer och bidrar med synpunkter och idéer.

våren 2010

AFRIKA! AFRIKA! AFRIKA!

Vilken fest! En hel bokmässa ägnad denna enorma kontinent.

23 – 26 september går den av stapeln. I Göteborg. Föreningen Afrikansk Litteratur medverkar tillsammans med bokförlaget Tranan. Vi presenterar en purfärsk novellantologi om KÄRLEK  med enbart kvinnliga afrikanska författare: ”African Love Stories” utgiven på engelska med Ama Ata Aidoo som redaktör.

Sju av novellförfattarna kommer att medverka vid olika seminarier och flera uppläsningar kommer att göras ur antologin. Novellerna är i slutskedet vad gäller översättningar och föreningen har varit med och utarbetat ett inspirationsmaterial att användas i samband med antologin. Där tas olika frågeställningar upp kring ämnen som novellerna berör och ges tips av olika slag.

Antologin kommer att få ett eget stort seminarium på söndagen klockan 11 och då är både inträde och seminarier GRATIS! 

Hösten  2010

Göteborgs Bok- och Biblioteksmässa är verkligen  en upplevelse i mastodontformat.

Och för vår del blev den i år något alldeles extra. Afrika som tema var oerhört publikdragande och mycket populärt och kring Tranans monter flockades människor och fullkomligt slet åt sig böcker av framförallt författare som blivit intervjuade i kulturprogram av olika slag. Detta gjorde att vår antologi ”Kärlekx 21” sålde slut redan på fredagen! Och så gjorde även många andra titlar.

Det rådde en intensiv stämning och från större och mindre estrader och bokhörn ljöd högtalare med intervjuer av representanter från olika delar av denna väldiga kontinent. Åtta av ”våra” kvinnliga författare var där och på nästa uppslag finns lite glimtar från intervjuer med dem.

Fyra av oss i styrelsen var nere och representerade vår förening och delade ut broschyrer och erbjudandet att alla nya medlemmar får antologin var också ett lyckokast.

 (Även gamla ”trogna” medlemmar får boken som tack för  allt stöd  och intresse vi fått från er genom åren.)

Medlemsantalet ökar och intresset för att med hjälp av ”inspirationsmaterialet” tränga djupare in i de olika kulturer novellerna representerar är stort. Många läsegrupper kommer att  bildas och det känns roligt och inspirerande.

En bokcirkel i Stockholm

När vi startade våra afrikanska bokcirklar i januari 2003 kunde vi inte föreställa oss att vi fortfarande skulle hålla på sju år senare och nå så många som vi har gjort. Den allra första boken vi läste var Coetzees Onåd – och när han senare fick Nobelpriset var många cirkeldeltagare förtjusta över att det äntligen blev en nobelpristagare som de hade läst och tyckte om.

Numera säger vi inte bokcirkel utan bokträffar, för formen är flexibel och man förbinder sig inte att delta regelbundet. Vi har en utskickningslista på bortemot 70 personer, några kommer varje gång, andra mer oregelbundet, någon har bara varit med en enda gång. Men vi får ofta höra att även de som inte kommer läser böckerna och rekommenderar dem till sina vänner.

Mellan 10 och 20 personer brukar det bli varje gång. Som mest har vi varit 27 och vi var lite stolta över att vi lyckades hålla ihop ett samtal med så många utan att det blev kaos – och alla fick faktiskt komma till tals.

Vi träffas på Världsbiblioteket i Solidaritetshuset i Stockholm och avsikten från början var att nå solidaritetsarbetarna i huset.

De som kan så mycket om politiska förhållanden i afrikanska länder, men ofta saknar den kunskap som skönlitteratur kan ge om vardagsliv, kultur, tänkesätt, känslor, traditioner.  Det har vi inte riktigt lyckats med, deltagarna kommer från andra håll och har specialintresse för litteratur eller/och Afrika.

Det kommer ständigt nya som

vill vara med. De har hört om bokträffarna från vänner och bekanta.

Inför varje säsong planerar vi självsvåldigt in datum och boktitlar. Hjälp att välja böcker får vi från Svensk Bokhandels vår- och höstboknummer, från recensioner i dagspress och från www.macondo.nu

Så skickar vi inbjudningar till alla på listan och inför varje möte (det brukar bli ca tre per termin) skickar vi påminnelse och ber om anmälningar, för att vi ska kunna planera inköp av te, kaffe och smörgåsmat. Pengarna vi får in för kaffet skickar vi till Afrikagruppernas aids-insamling, det blir några hundralappar varje termin.

Vi planerar att fortsätta på torsdagar även nästa läsår och har börjat samla recensioner och tips om nya och gamla afrikanska böcker. Det finns inte precis en uppsjö att välja bland, men vi hoppas på en afrikansk boom inför bokmässan i Göteborg. Datum och titlar bestämmer vi i slutet av sommaren och den som vill vara med på utskickslistan kan mejla till Kjell och Birgitta Fransson.

Vi börjar med kaffe och macka kvart i sju och med diskussionerna klockan sju och håller på så länge vi orkar.

Häxor, kärlek och kvinnomakt 11 – 12 maj 2012

Seminariet ”Häxor, kärlek och kvinnomakt” med författaren och filmaren Yaba Badoe genomfördes i samarbete mellan Föreningen Afrikansk Litteratur och ABF Stockholm, Bokförlaget Tranan, Cinemafrica, Kulturhuset Tensta Träff, Nordiska Afrikainstitutet och Världsbiblioteket. Vi inledde med ett ”after work” på Världsbiblioteket.på fredagkvällen medan själva seminariet ägde rum i Kulturhuset Tensta Träff.

Vi  presenterade föreningens – uppdaterade – webbsida med inspirationsmaterialet till novellsamlingen ”Kärlek x 21” och filmade intervjuer med Yaba Badoe, inspirationsmaterial och länk till ”Kinna Reads” mm.

Astrid Assefa läste novellen ”Rivalen” av Yaba Badoe med stor inlevelse och dramatik. Att höra berättelsen uppläst på detta sätt gav verkligen mervärde och öppnade för en livlig diskussion..

Yaba Badoe berättade att novellen bygger på hennes mors erfarenhet, som hon fått tillstånd att använda. Hennes mor läste novellen utan att kommentera. Detta är frågor som sällan diskuteras öppet men som berör många kvinnor.

Yaba´s  bakgrund som uppvuxen i England med rötter i och starka band till Ghana har gett henne dubbla perspektiv. .

Hon  berättade om romanen ”True Murder” en mycket spännande, dubbelbottnad och välskriven bok, som bygger på egna minnen utan att vara självbiografisk. Boken ges ut av Bokförlaget Tranan på svenska i höst,

Yaba´s nya projekt är en dokumentärfilm om kvinnliga afrikanska författare.  Hon samarbetar med författaren Ama Ata Aidoo och Amina Mama båda kända afrikanska feminister. Projektet är kostsamt och måste finansieras bit för bit. FAL hoppas kunna stödja projektet och fortsätta samarbetet.

Författaren Brigitte Gacha, som är bosatt i Sverige, berättade också om bakgrunden till sin debutbok ”Ugglemasken”, utgiven av Leopards förlag, som utspelar sig mellan Kamerun och Nobelprisutdelningen i Stockholm,

Filmvisningen av ” The Witches of Gambaga” (Häxorna från Gambaga) blev en höjdpunkt. Ämnet är upprörande och resultatet av fjorton års dokumentation av hur kvinnor brännmärks som häxor och stöts ut ur samhället. Förtrycket drabbar äldre, obekväma kvinnor som görs till syndabockar för samhällsproblem. Filmen är samtidigt poetisk och vacker. Kvinnorna skildras med en värdighet och värme, de görs aldrig till offer. Filmen sprids nu både internationellt via festivaler och i Ghana där den diskuteras livligt.

Seminariet blev en mycket aktiv mötesplats för författare och deltagare, där maten, utställningen och bokborden från FAL, NDIO, Tranan och afrikanskt hantverk från Just Africa bidrog till samtal och idéutbyte..

Nordiska Afrikainstitutets tog fram en utställning till bokmässan 2010. Vi valde att visa tretton kvinnliga författare, varav några medverkar i ”Kärlek x 21”. Utställningen tillhör nu föreningen och vi planerar att arbeta vidare med den.

FAL-medlemmar från hela landet deltog tillsammans med stockholmare och det mångkulturella Järvafältet – bl a  medlemmar i Afrosvenskarnas Riksförbund, Ghana Union. Joe Frans och Fransesca Quartey är kända profiler med ursprung i Ghana som är engagerade i olika projekt. De deltog i ett möte med Yaba Badoe hemma hos Karin Sohlgren.

I föreningen hoppas vi kunna förnya och bredda vår verksamhet genom att nå fler intresserade och utveckla vårt samarbete med andra organisationer med liknande fokus. Vi vill fortsätta utveckla och sprida vårt inspirationsmaterial och satsa på vår webbsida.

våren 2013

Äntligen finns Föreningen Afrikansk Litteratur i Göteborg! I Göteborg startade vi en läsecirkel med afrikansk litteratur för lite mer än ett år sedan. Gruppen minskade och blev så liten att vi började fundera på hur vi skulle göra den större. Vi presenterade oss på några olika nätverk och se där, nu är vi plötsligt 20 personer. Det känns mycket roligt!

Vid vårt första möte bestämde vi oss för att läsa Kärlek X 21. Den ger ju en bra provkarta på vilka kvinnliga afrikanska författare som finns och utifrån den är det bara att välja vad man vill fortsätta med. Vi är inne på att vi ska läsa kvinnliga afrikanska författare. Vår grupp består bara av kvinnor. Vi annonserade oss som en läsecirkel i afrikansk litteratur, men det var bara kvinnor som anmälde sitt intresse och beslutet att läsa kvinnliga författare tog vi när gruppen redan var bildad. Men det är nog inte omöjligt att det slinker igenom någon manlig författare någon gång och kanske någon man som vill vara med. Vi får se!

Jag berättade lite om Föreningen afrikansk litteratur på vårt möte och deltagarna bad mig hälsa att de tycker att Kärlek X 21 är en mycket bra bok och att den passar bra som inledningsbok när en läsecirkel drar igång. Nu är gruppen så stor, att den är lite för stor för en samtalsgrupp. Till nästa gång har vi valt att läsa två böcker: Patricia Shonstein Pinnock, Skyline och Leila Aboulela, Minaret. Kanske delar vi då in oss i två samtalgrupper, det beror på hur många som kommer då. Vi har tänkt oss en lite lös organisation, man kommer när man vill och man läser de böcker man vill. Lusten får styra! Däremot har vi bestämt att vi ska träffas en gång i månaden och vi har bestämt datum fram till sommaren.   Birgitta Everås

hösten 2013

Äntligen finns Föreningen Afrikansk Litteratur i Göteborg! I Göteborg startade vi en läsecirkel med afrikansk litteratur för lite mer än ett år sedan. Gruppen minskade och blev så liten att vi började fundera på hur vi skulle göra den större. Vi presenterade oss på några olika nätverk och se där, nu är vi plötsligt 20 personer. Det känns mycket roligt!

Vid vårt första möte bestämde vi oss för att läsa Kärlek X 21. Den ger ju en bra provkarta på vilka kvinnliga afrikanska författare som finns och utifrån den är det bara att välja vad man vill fortsätta med. Vi är inne på att vi ska läsa kvinnliga afrikanska författare. Vår grupp består bara av kvinnor. Vi annonserade oss som en läsecirkel i afrikansk litteratur, men det var bara kvinnor som anmälde sitt intresse och beslutet att läsa kvinnliga författare tog vi när gruppen redan var bildad. Men det är nog inte omöjligt att det slinker igenom någon manlig författare någon gång och kanske någon man som vill vara med. Vi får se!

Jag berättade lite om Föreningen afrikansk litteratur på vårt möte och deltagarna bad mig hälsa att de tycker att Kärlek X 21 är en mycket bra bok och att den passar bra som inledningsbok när en läsecirkel drar igång. Nu är gruppen så stor, att den är lite för stor för en samtalsgrupp. Till nästa gång har vi valt att läsa två böcker: Patricia Shonstein Pinnock, Skyline och Leila Aboulela, Minaret. Kanske delar vi då in oss i två samtalgrupper, det beror på hur många som kommer då. Vi har tänkt oss en lite lös organisation, man kommer när man vill och man läser de böcker man vill. Lusten får styra! Däremot har vi bestämt att vi ska träffas en gång i månaden och vi har bestämt datum fram till sommaren.   Birgitta Everås

våren 2017

WOMEN WRITERS – en värld, en mänsklighet

 ”När jag skriver om kvinnor I Nigeria, I Afrika, försöker jag måla en positiv bild av kvinnor eftersom det finns så manga kvinnor som är verkligen positive I sitt tänkande, och både självständiga och arbetsamma.” Flora Nwapa, Nigeria

 ”Efuru@50, a celebration of Flora Nwapa, pioneer of African women literature” är en ny dokumentärfilm producerad av Paula Uimonen och Yaki Bozi.

Efuru@50 var ett event som uppmärksammade den första internationellt publicerade romanen av en afrikansk kvinnlig författare, Efuru, av Flora Nwapa. Filmen fångar eventet som ägde rum i fem städer i Nigeria i slutet av 2016. Den är baserad på etnografisk forskning av Paula Uimonen som en del av forskningsprogrammet ”World Literatures”. Filmen kommer att visas 2017 (29 min).

Romanen Efuru av Flora Nwapa kom ut 1966, tyvärr är den inte översatt. Efuru är en vacker, framgångsrik och respekterad kvinna. Hon överges av två mediokra äkta män när hon inte föder dem barn. Romanen räknas som en milstolpe i den afrikanska litteraturen och idag hyllas Flora Nwapa som pionjär.                                                                                                           

En kavalkad i bilder

fal_20150830_0022


Studiecirkel 1989

HenningMankell

Henning Mankell besöker föreningen

fal_20150830_0023

Eldsjälar

fal_20150830_0016

Workshop

IDKruuth

Karin Ruuth-Bäcker

aminasaid

Amina Said